Паракслис „Св. Апостол Павел“

 • st-paul-ognyanovo-3-1024x576
 • ognyanovo-feast-6-1024x768
 • st-paul-ognyanovo-1-1024x576
 • st-paul-ognyanovo-2-1024x576

Place Category: Туристически атракцииPlace Tags: Огн

Профил
Профил
Фото
Карта
Отзиви
 • Параклисът „Св. Апостол Павел“ помага за изцеление в село Огняново, също както и минералният извор в курорта, известен с името Мирото,  за който се знае, че лекува над 100 вида заболявания. Той е с температура между 39 и 43 градуса и се е експлоатирал още в древността. Физико-химичният състав на водата е особено подходящ за лечение на болести на опорно-двигателната система, ендокринната, дихателната и храносмилателната системи, обмяна на веществата, нервни, гинекологични и сърдечно-съдови болести.

  Според историческите доказателства именно първоапостол Павел е благословил лечебните минерални води на Огняново и ги е направил целебни. Основание за това учените откриват в послание на светия апостол до своя ученик Тит, който проповядва на о-в Крит и в Далмация. Свети апостол Павел го призовава: „Постарай се да дойдеш при мене в Никопол, защото съм решил там да презимувам”. По поречието на река Места, в долината между Пирин и Родопите, се е издигал римският град Никополис ад Нестум. Руините на величественото селище в миналото и днес могат да се видят съвсем близо до град Гоце Делчев и до село Огняново.

  Че става въпрос за същия Никопол се предполага от факта, че той се е намирал само на 70 километра от Филипи, в близост до днешна Драма, Гърция. Именно там Свети Павел покръства и първата християнка в Европа – Лидия.

  Параклисът „Св. Апостол Павел“ се издига в двора на бившия Профилактариум Огняново, днес хотел Therma Vitae. Мястото за градежа и основополагащия камък са осветени лично от  Неврокопския Митрополит Серафим. Параклисът е изграден  по идея и със средства на местния бизнесмен Иван Биларев и неговото семейство.

   

 • No Records Found

  Sorry, no records were found. Please adjust your search criteria and try again.

  Google Map Not Loaded

  Sorry, unable to load Google Maps API.

 • Leave a Review

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *