Античен град Дуросторум

 • durostorum-3
 • durostorum-4
 • durostorum-1
 • durostorum-2

Place Category: Туристически атракцииPlace Tags: Дръ

Профил
Профил
Фото
Карта
Отзиви
Свързани обекти
 • В центъра на Силистра, в градския парк край река Дунав можете да разгледате руините на педшественика на днешния град – античния Дуросторум. За града се знае, че вече е бил основан през 106 година, по времето на римския император Траян. Крепостта му над три века е била преграда за нахлуващите от север варварски племена, защитавана от римските легионери. Предполага се обаче, че е издигната още през 4-ти век преди Христа.

  Градът достига разцвета си през 2-ри век, когато Дуросторум е и важна митническа станция. През 238 година обаче градът е превзет и ограбен от карпите. В последствие крепостта е строена е разрушавана наново няколко пъти, заради варварските нашествия.

  Славяните се заселват в града през 590 година и го преименуват на Дръстър. Градът става богат и проспериащ. Център на търговия е. По пътищата от север и запад пристигат кервани, а по реката – кораби с кожи, мед, восък и сол, домашни животни. Градът е сред водещите центрове на християнството, като още в края на 3-ти век тук вече има вярващи. Около 380 година е издигната и епископска катедрала. След официалното покръстване на българите става и епископски център.

  Крепостта се използва до края на 19-ти век, когато е разрушена по време на Руско-турската война.

  Днес в парка на Силистра могат да се видят разкритите при разкопките останки от 4 плътни триъгълни и 4 петоъгълни кули, разположени през 12 м. Фундаментите на стената, дълбоки 3 м  и широки 3.80 – 3.90 м, са градени от малки и средни полуобработени и ломени камъни, подредени в правилни хоризонтални редове. Свързващият материал е вар, речен едрозърнест пясък и натрошена строителна керамика. Единствено при северната крепостна стена градежът е изцяло от камък и няма кули.

  На южната стена е разкрита и ранната порта от 4-ти век с две бадемовидни кули.

  В парка край Дунав е открита и патриаршеската базилика на патриарх Дамян. Тя е била първата патриаршеска църква в страната. В парка е открита и част от колона на хан Омуртаг, което според изследователите доказва, че все още неоткритият “преславен дом на Дунава”, построен от него се намира именно в Силистра.

  Руините могат да бъдат разгледани напълно безплатно.

   

 • No Records Found

  Sorry, no records were found. Please adjust your search criteria and try again.

  Google Map Not Loaded

  Sorry, unable to load Google Maps API.

 • Leave a Review

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *