Римска гробница, Силистра

 • RomantombSilistra
 • 1
 • 2
 • RomantombSilistra-1
 • RomantombSilistra-2

Place Category: Туристически атракцииPlace Tags: Рим

Профил
Профил
Фото
Карта
Отзиви
Свързани обекти
 • Уникална Римска гробница от 4-ти век може да бъде видяна в Силистра. Архитектурният паметник от епохата на император Константин впечатлява с богатата си украса. Стените на гробницата са изрисувани с ловни сцени и с цветни растителни, животински и геометрични мотиви. Сред най-впечатляващите стенописи са тези на господарите, които вероятно са поръчали гробницата и на техните слуги. Господарят е изобразен в цял ръст,  облечен в костюм на знатен римски пълководец – магистрат. Предполага се, че е бил патриций. В ръката си държи  императорска грамота – кодицил. До него е знатната му съпруга, а от двете страни към тях са насочени прислужници, които поднасят съдове и пособия за ритуално измиване, тоалета и елементите на костюма на господаря – магистрат.

  Заради украсата на гробницата се предполага, че собственикът, който я е поръчал е езичник, но при изографисването вече се долавят и елементи от налагащата се нова вяра в империята – Християнството. Предполага се, че художникът, който така майсторски е изписал гробницата е бил от Източните провинции на Римската империя, вероятно от Египет или Сирия.

  Гробницата е с височина 2,30 метра, дължина 3,30 метра и ширина 2,60 метра. Изградена е от полуобработени камъни, споени с розов хоросан, а сводът й е запълнен с тухли. След откриването й през 1942 година над нея е построена сграда, която да я запази непокътната за поколенията. Самата гробница никога не е използвана по предназначение, като се вярва, че собственикът й е избягал от древна Силистра по време на нашествието на готите  в края на 4-ти век.

  Гробницата може да бъде посетена по предварителна заявка. Входният билет струва 10 лв.

 • No Records Found

  Sorry, no records were found. Please adjust your search criteria and try again.

  Google Map Not Loaded

  Sorry, unable to load Google Maps API.

 • Leave a Review

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *